Sobota, 27 Apríl 2024

logo lumentv 330

Trebišovský majáles 2023

Pri príležitosti osláv 1. mája, mesto Trebišov organizuje každý rok tradičný Trebišovský majáles.

V slovanskej kultúre sa máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva. Zo zvykov vieme, že „Máj"- mladý stromček sa staval pred domy, v ktorých bývalo dievča súce na vydaj. Zvyčajne ich stavali slobodní mládenci svojim vyvoleným dievčatám pod okná.

My sme sa s klientami tiež vybrali v nedeľu 1.5.2023 na Mariánske námestie, pred budovu základnej umeleckej školy, kde vystúpili žiaci a žiačky tejto školy. Spievaním tradičných ľudových piesní, ako je v regióne zvykom, nasledovalo zdobenie „Mája"- mladého stromčeka. Tento stromček zdobili dievčatká z detského ľudového súboru „Trebišovčan".

Sprievodom ľudí, folkloristov a účinkujúcich detí, sme sa presunuli pred budovu Mestského kultúrneho strediska, kde postavili a upevnili už vopred vyzdobený Máj. V kultúrnom programe vystúpili folklórny súbor „Trebišovčan" a „Rozmarija".

Rozveselili nás krásnym tancom a spievaním tradičných ľudových piesní. Pre našich klientov to bol krásny kultúrny zážitok. My sme si tiež zaspievali krásne ľudové piesne a zaspomínali na staré časy.

Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

Spracovala: Viktória Borňaková